2017. december 14., csütörtök

Melyik kutyafajta rokonszenvez legjobban Gyerekekkel?

Sok elképzelés van az egyes kutyafajok és gyerekek kapcsolatáról. Valójában egyik fajta sem rokonszenvez jobban a gyerekekkel, mint a másik.

Ami a kutya viselkedését illeti, az élettapasztalat, azaz az élete során és főleg az első hónapokban megtanult dolgok sokkal fontosabbak, mint a vele született tulajdonságok (genetikai örökség).

Egy gyerek iránti kedvességéről ismert faj, mint a golden retriverek kiválasztása, semmi bizonyosságot nem ad a kölyökkutya jövőbeli viselkedéséről. Sőt ellenkezőleg, gyakran túlzott bizalomhoz és lágyszívűséghez vezet, ami nem fér össze a jó neveléssel.


Elengedhetetlen körülmény a kutya gyerekszeretetéhez, hogy jó kapcsoltban legyen minden korú és testfelépítésű gyerekkel a szocializáció időszaka alatt. Kb. 16 hetes kora után a kutya nehezebben fogadja el a gyerekeket a barátaiként. Ilyenkor félhet tőlük, sőt, ami még rosszabb, potenciális zsákmánynak tekintheti őket.

Ha azt akarod, hogy a kutya ne harapja meg a gyereket, tanítsd meg a gyerekeknek megfejteni a kutya testbeszédét, főleg azt, hogyan fejezi ki a félelmét, dühét vagy az elégedetlenségét.
Magyarázd el neki, hogyan vegye kézbe, és tanítsa meg neki az állat tiszteletét (ne zavarja, amikor alszik, eszik, kicsinyeivel foglalkozik, ne ijessze meg, ne bántsa).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése