2017. szeptember 12., kedd

Volt már lánykutyád álvemhess?

Az álvemhesség
Anélkül, hogy vemhes lenne, a kutyánk a tüzelést követően a vemhességgel azonos hormonális változásai lehetnek. Ezzel magyarázható, hogy 6-12 héttel a tüzelés után, anélkül, érintkezett volna hímmel, bizonyos nőstény kutyák emlői megnövekednek, sőt tejképződés is van, almot építenek, idegessé válnak, néha agresszívak, és anyaként viselkednek a játékaikkal.


A természetben ez lehetséges az alárendelt nősténykutyáknál, amelyek nem szaporodhatnak, de szükség esetén szoptathatják a domináns nőstény kicsinyeit.
Az álvemhességi tejképződés még ha nem is betegség, elég zavaró lehet, mivel eltarthat több hónapig, főleg ha a nőstény még nyalogatja is az emlőit.
A kezelése egyszerre fizikai (napi táplálék és ital adagjának a csökkentése, a dédelgetett tárgyak, játékok eltüntetése) és gyógyszeres (vizelethajtó szer, tejcsökkentő szer…).
A petefészek eltávolítása az egyedüli hatékony megelőzés, ami ajánlott a betegségre fogékony nőstényeknél, mivel néhány tanulmány szerint az álvemhességi tejképződés növeli az emlődaganat kockázatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése