2016. január 12., kedd

Viharfóbia, avagy Miért fél a kutya a vihartól?

Viharfóbia

Az ágy alá bemenekült kutya feje a vállai közt, fülei hátul, farka a két mancsa között, remeg amíg a vihar zúg.

Fura, hogy erről írok januárban, de mint Te is látod bolygónk időjárása erősen átalakulóban van és akár januárban is lehet dörgéssel és villámokkal járó zivatar, sajnos..

A viharfóbia elég gyakori a kutyáknál. Gyakran a fiatal kutyák kisebb félelméből ered, amely súlyosabbá válik. A mennydörgés nem az egyedüli kiváltó inger. Számos meteorológiai tényező, mint az eső , a szél, a villámlás, a hirtelen besötétedés, a légköri nyomás változásai, a levegő ionizációja és bizonyos szagok is okozhatják.

A viharfóbia és más fóbiák kezeléséhez általában kétféle viselkedésterápiát használhatnak: deszenzitizációt és az ellenkondicionálást, amelyet kiegészítenek gyógyszeres kezeléssel.



Deszenzitizáció:

A kutyát fokozatosan kiteszik a kiváltó ingernek (erős hang, dörgés, vihar zaja felvételről lejátszva) és vigyáznak arra, hogy ne reagáljon félelemmel.

Ellen kondicionálás:

Ennek a terápiának az a lényege, hogy kiváltó ingert ( erős hang, dörgés, vihar zaja) összetársítják egy pozitív tevékenységgel például játékkal, ami összeegyeztethetetlen a félelemmel.

A legnagyobb hatékonyság a két módszer együttes alkalmazásával érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése